Jedzenie na wynos staje się coraz bardziej popularne. Jest to rozwiązanie, które często pozwala nie zginąć pod natłokiem obowiązków., bo przecież w niemiłosiernie pędzącym świecie codzienne gotowanie obiadów w domu jest luksusem, na który stać nielicznych. I to nie z braku środków finansowych, ale ze zwykłego braku czasu. Jednak zwiększająca się ilość zużywanych opakowań, powoduje obawy o jakość naszej planety dla przyszłych pokoleń.

Dlaczego warto pakować na wynos?

Dla klientów jest to możliwość zjedzenia wartościowego posiłku w domowym zaciszu, bez spędzania wielu godzin w kuchni. A dla właścicieli lokali to możliwość dodatkowego zarobku, bo mogą zwiększyć ilość sprzedawanego jedzenia. Potrzebne są jedynie odpowiednie opakowania gastronomiczne, i można otworzyć dodatkowy kanał sprzedaży. Warto jednak świadomie wybierać to, z jakich materiałów wykonane są opakowania.

Jak pakować ekologicznie?

Choć może nie wszyscy właściciele restauracji czy bistro są tego świadomi, ale na rynku są dostępne opakowania gastronomiczne z w pełni biodegradowalnych materiałów. A ich oferta wcale nie jest uboższa od tej tradycyjnej, wykonanej z trudno rozkładalnego plastiku lub styropianu. Producenci opakowań ekologicznych proponują m.in. rozwiązania wykonane z trzciny cukrowej, liści babusa czy nawet otrębów pszennych. Takie opakowania nie ustępują swoją funkcjonalnością, na przykład te wykonane z trzciny cukrowej mogą z powodzeniem zastąpić pudełka styropianowe, bo równie dobrze chronią potrawy przed ostygnięciem podczas transportu. Co ciekawe, w przypadku opakowań gastronomicznych wykonanych z otrąb pszennych
po posiłku można je nawet zjeść.