tylka rosyjska do robienia kwiatków

Zachęcenie potencjalnego klienta do zakupu ciasta czy tortu to robota dla cukiernika dekoratora. Wypieki w formie tortów, ciast, ciasteczek czy drożdżowych babek lubi większość osób. Wielu smakoszy nie trzeba specjalnie zachęcać do zjedzenia apetycznie wyglądającego ciastka kremowego czy kawałka tortu, ale by deser był i smaczny i cieszył oczy, warto go odpowiednio ozdobić.

Akcesoria do dekorowania wypieków cukierniczych – tylki rosyjskie

Do dekoracji tortów i ciast z kremem służą odpowiednie akcesoria do dekorowania, typu rękaw cukierniczy, tylka, szpryca w kształcie strzykawki z różnego rodzaju końcówkami, szablony, radełka oraz innego rodzaju przyrządy. Jednymi z najpopularniejszych przyrządów do dekorowania są tylki rosyjskie. Są to niewielkie metalowe stożki zamknięte wyciętym w blaszce wzorem. Ponieważ tylki te służą do wykonania kwiatka z dobrze schłodzonego kremu, wzór wycięty na końcówce musi być wykonany prawidłowo i dokładnie.
Tylkę umieszcza się w foliowym rękawie cukierniczym, w jego dolnej części. Do rękawa nakłada się odpowiednio gęsty i dobrze schłodzony krem, który będzie wyciskany przez tylkę formującą wzór zamierzonego kwiatu. Krem nie może być zbyt ciepły a także nie może być rzadki, gdyż pod wpływem temperatury w pomieszczeniu dekoracja ulegnie zniszczeniu poprzez rozpuszczenie się kremu. Rosyjskie tylki produkuje się ze stali nierdzewnej używanej do kontaktu z żywnością.