Odmieniane w różny sposób sformułowanie barwinki spożywcze otacza nas z każdej strony. Wszechobecne reklamy krzyczą hasłami wołającymi o jedynie naturalnych barwnikach lub, że dany produkt nie zawiera w sobie barwników pochodzenia sztucznego. Czym jednak tak naprawdę są barwnik spożywcze i czy stanowią zagrożenie dla zdrowia?
Po co są stosowane barwniki?
Każdy doskonale wie, że jedzenie smakuje się nie tylko poprzez kubki smakowe, ale również poprzez wzrok. To jak będzie ono pięknie wykonane i podane, będzie miało ogromny wpływ na jego późniejszy odbiór przez osobę jedzącą. A nic bardziej nie wpływa na atrakcyjność jedzenia jak jego kolor.
Niestety nie zawsze da się osiągnąć odpowiednią barwę jedzenia jedynie tradycyjnymi składnikami. Przykładowo krwisto czerwony lub błękitno niebieski tort urodzinowy będzie z pewnością niezwykle atrakcyjnym uzupełnień każdych urodzin. Trudno jest go jednak upiec, posiadając tylko mąkę, jajka i torebkę cukru. Aby uzyskać taki barwny efekt, koniecznie trzeba zastosować barwniki spożywcze w proszku.
Czym są barwniki spożywcze w proszku?
Wiele osób myśli, że barwnik spożywczy w proszku to substancja szkodliwa, która jest całkowicie sztuczna i z tego powodu posiada bardzo silne, negatywne działanie na zdrowie.
Nic bardziej mylnego, ponieważ wiele używanych w kulinarnym światku substancji barwiących ma jak najbardziej naturalny skład i pochodzenie. Nawet te, które występują w formie proszku.
Naturalne barwinki uzyskuje się np. z roślin, zwierząt lub z minerałów. Są to substancje, które znane są od setek lat.