Przepisy kulinarne    

Czy dziczyzna jest zdrowa, jak przygotować takie mięso? Marynowanie dzika, pieczeń z dzika oraz wskazówki dotyczące przygotowania dzikiego ptactwa

Przepisy kulinarne
(12 głosów, średnia: 4,42 z 5)

Dziczyzna

Dziczyzna to nie tyle mięso rzadkie, co – rzadko jadane, przynajmniej przez zwykłych śmiertelników, nie myśliwych. Czy to mięso zdrowe? Są tacy co twierdzą, że jest ono najzdrowsze jako że zające, dzikie króliki czy kuropatwy żywią się naturalną paszą, bez pomocy chemii. Dziczyzna zawiera około 1,5 – 2,5 % tłuszczu, czyli o wiele mniej niż mięsa zwierząt rzeźnych, a także niewielką ilość kolagenu (0,5 – 1,2 %) i dużo łatwo strawnego białka (kreatyny). Nie powinny jadać dziczyzny dzieci, kobiety ciężarne i ludzie starzy.

Dzika można przyrządzać tak, jak wieprzowinę, ale ponieważ jego mięso jest twardsze i ma przykry odór, więc trzeba je bajcować przez 6-8 dni, dodając dużo korzeni, cebuli i często mięso w  marynacie przewracać.

Marynowanie dzika

Na 10 kg mięsa dzika bierze się 2 litry wody, pół litra octu, garść jałowca, garść pieprzu, kilkanaście goździków, 6 liści laurowych, 2 ząbki roztartego czosnku, 4 cebule, 4 marchwie, 4 pietruszki i dużego selera. Oczyszczone jarzyny należy pokroić w plasterki i jeszcze dodać skórkę z pół cytryny. Wszystko razem zagotować i tą ostudzoną marynatą zalać mięso dzika. Przykryć, przycisnąć denkiem i ciężarkiem – pozostawić w chłodnym miejscu.

Pieczeń z dzika

Wyjętą z marynaty pieczeń okroić ze skóry, mocno zbić, posolić i dusić na margarynie w rondlu dodając cebuli, pokrojonych jarzyn i przyprawy. Gdy pieczeń się zarumieni nalać na nią pół litry czerwonego wina, kilka łyżek marynaty i 2 łyżki koncentratu pomidorowego i dusić, aż będzie zupełnie miękka. Następnie wyjąć z sosu, obsypać bułką tartą, oblać tłuszczem i wstawić do gorącego piekarnika na około 15 minut, aby się ładnie zrumieniła. Przed podaniem pokroić w plastry i polać sosem. Do dzika podaje się galaretkę porzeczkowa i ostre kompoty.

Dzikie gęsi

Po zabiciu dzikie gęsi od razu się patroszy i wiesza na tydzień, aby skruszały. Potem czyści się je z pierza i zalewa marynatą. Po 2 dniach szpikuje się je słoniną, naciera majerankiem i piecze w piekarniku lub na rożnie często polewając tłuszczem.

Dzikie kaczki

Dzikie kaczki przygotowuje się jak dzikie gęsi, ale po wyjęciu z marynaty naciera się je jałowcem. Dusi z pieczarkami i zalewa sosem śmietankowym.

Bażant

Bażant powinien kilka dni wisieć, by skóra skruszała. Potem się go czyści z piór i wnętrzności, nie marynuje tylko polewa spirytusem,  naciera solą, okłada plasterkami słoniny, piecze, dodaje warzyw i podaje we własnym klarownym sosie.

Najczęściej czytane wpisy:

Czytano: 20 392 razy
Przepisy kulinarne
StartArchiwum

Zostaw odpowiedź

Musisz się zalogować aby móc komentować.

XHTML: Kody do zastosowania w komentarzach: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Przepisy R E K L A M A Przepisy