Przepisy kulinarne    

Jak przygotować smaczne i ładnie wyglądające mini-kanapki? Jakiego pieczywa użyć?

Przepisy kulinarne
(7 głosów, średnia: 4,29 z 5)

Mini-kanapki

Takie kanapki szczególnie nadają się na przyjęcie z zimnym bufetem. Nie podaje się do nich ani sztućców, ani talerzyków. Mogą mieć kształt kółka o średnicy nie większej niż 3-4 centymetry, kwadracików lub równobocznych trójkątów o podobnych rozmiarach. Podstawę mini-kanapek stanowi czerstwe pieczywo, które musi być bardzo starannie pokrojone ostrym nożem na kawałki jednakowej wielkości i takiego samego kształtu. Przy krojeniu trójkątów lub kwadratów szybciej i wygodniej jest posmarować całą kromkę masłem zwykłym lub z dodatkami, a potem pokroić. Przy wycinaniu krążków zostaną ścinki, a zatem oszczędniej jest smarować już wykrojone krążki.

Mini-kanapki układamy pasami na tacy wyłożonej białą serwetką starając się aby każdy pas był z jednakowych produktów i z powtarzającymi się elementami dekoracyjnymi. W każdą mini-kanapkę trzeba wbić plastikową szpadkę lub drewnianą wykałaczkę. Możliwości jest bardzo dużo, mini-kanapki są bardzo smaczne i bardzo ładne. Samo ich wykonanie trzeba zostawić na koniec, wcześniej można przygotować dodatki.

Oto kilka zestawień:

  • Razowy chleb, masło, plasterek kwaszonego ogórka, zwinięty w rulonik maleńki plasterek boczku, przyciśnięty paskiem papryki czerwonej, w którą wbita jest wykałaczka,
  • Biały lub razowy chleb, zielone masło, krążek pomidora, krążek lub cząstka jajka, kawałeczek sera camembert, zielona pietruszka – wszystko spięte wykałaczką,
  • Razowy chleb lub bułka pokrojona w krążki, masło zwykłe lub barwione, wyciśnięta szprycą masa z pasztetu w formie różyczki, na wierzchu porzeczka lub żurawina albo kawałek śliwki ze słodkiej marynaty spięte wykałaczką,
  • Bułka lub chleb, masło z dodatkami, masa z jaj wyciśnięta szprycą w piramidkę, cząstka rzodkiewki lub pomidora – wbita wykałaczka.

Najczęściej czytane wpisy:

Czytano: 9 311 razy
Przepisy kulinarne
StartArchiwum

Zostaw odpowiedź

Musisz się zalogować aby móc komentować.

XHTML: Kody do zastosowania w komentarzach: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Przepisy R E K L A M A Przepisy