Przepisy kulinarne    

Pieczona szynka cielęca

Przepisy kulinarne
(Brak ocen)
  • 60 dkg cielęciny (szynka)
  • 4 jabłka
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki śmietany
  • 5 dkg masła
  • 1 szklanka wina
  • pieprz
  • cebula
  • sól

Cielęcinę umyć, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i podsmażyć delikatnie na maśle. Na pozostałym maśle zeszklić cebulę. Cielęcinę przełożyć do blaszki, dodać cebulę, polać połową wina, przykryć i dusić.

Gdy pieczeń jest już prawie miękka do blaszki włożyć obrane i  bez gniazdek nasiennych jabłka skropione resztą wina i posypane cukrem z cynamonem. Pieczeń dopiec, sos odparować do żądanej objętości, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczonymi jabłkami.

Najczęściej czytane wpisy:

Czytano: 1 712 razy
Przepisy kulinarne
StartArchiwum

Zostaw odpowiedź

Musisz się zalogować aby móc komentować.

XHTML: Kody do zastosowania w komentarzach: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Przepisy R E K L A M A Przepisy