Przepisy kulinarne    

Powidła z dyni

Przepisy kulinarne
(Brak ocen)
  • dynia
  • woda
  • cukier
  • parę cytryn
  • łyżeczka imbiru

Żółtą dojrzałą dynię obrać ze skóry, pestek i luźnego miękiszu, (zważyć),  pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem mieszając by się nie przypaliła. Gdy się rozgotuje na jednolitą masę przetrzeć przez sito i dodać tyle cukru ile ważyła surowa obrana dynia. Wycisnąć sok z paru cytryn, wsypać łyżeczkę imbiru. Smażyć powidło do żądanej gęstości, gorące wkładać do słoików lub weków.

Jeżeli do zagęszczonych powideł dyniowych włoży się połówki moreli i razem podsmaży to można otrzymać pyszny dżem lub marmoladę morelową.

Najczęściej czytane wpisy:

Czytano: 1 876 razy
Przepisy kulinarne
StartArchiwum

Zostaw odpowiedź

Musisz się zalogować aby móc komentować.

XHTML: Kody do zastosowania w komentarzach: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Przepisy R E K L A M A Przepisy