Przepisy kulinarne    

Sałatki z ziemniaków

Przepisy kulinarne
(1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
  • 75 dkg ziemniakówSałatki z ziemniaków
  • 1/2 szklanki wywaru z warzyw lub bulionu
  • 1 cebula
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • ocet
  • oliwa

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinie, obrać i pokroić w plasterki lub w kostkę. Polać wywarem z warzyw lub bulionem przyprawionym mocno octem z dodaniem do smaku soli, pieprzu (lub papryki) i odrobiny cukru. Pozostawić na około 15 minut, potem domieszać cienko pokrojoną cebulę i 2 łyżki oliwy.

Sałatkę można przybrać do wyboru: nacią pietruszki, koprem, drobno pokrojonym szczypiorkiem, plasterkami pomidorów lub rzodkiewki, ugotowaną białą fasolą, plasterkami lub ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo, paskami strąków zielonych lub czerwonych papryki, plasterkami korniszonów lub ćwikły, plasterkami szynki, filetami śledzia itp.

i jeszcze jeden przepis na pyszną sałatkę z ziemniaków

Około 75 dkg ziemniaków w łupinach zalać wrzątkiem i ugotować tak, aby się nie rozsypywały po obraniu. Pokroić na grube plasterki lub w kostkę i jeszcze dość gorące polać przyprawą przyrządzoną uprzednio w sposób następujący:

  • zmieszać 4 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu i 3 łyżki ostudzonej przegotowanej wody z dodatkiem pół łyżeczki soli, szczypty pieprzu, łyżki posiekanej naci pietruszki i według życzenia łyżeczki posiekanego szczypiorku, można też dodać trochę musztardy

Przyprawą tą polać gorące ziemniaki i starannie wymieszać łyżką, aby wchłonęły przyprawę. Pozostawić aby ostygły i podać na zimno.

Najczęściej czytane wpisy:

Czytano: 684 razy
Przepisy kulinarne
StartArchiwum

Zostaw odpowiedź

Musisz się zalogować aby móc komentować.

XHTML: Kody do zastosowania w komentarzach: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Przepisy R E K L A M A Przepisy